Aktywne sportowo osoby z reguły przykładają większą wagę do tego, co ląduje na ich talerzu. Ale nie tylko sportowcy powinni dbać o swoją dietę. Warto, by każdy z nas na co dzień, przyjrzał się swoim wyborom żywieniowym. Statystyczny Polak nadal zjada za mało warzyw i owoców w ciągu roku. Jeśli do tego dorzucimy nadmierne spożywanie alkoholu, napojów gazowanych oraz słodyczy, nic dziwnego, że kondycja zdrowotna i fizyczna nie jest najlepsza.
Urozmaicona dieta
Warzywa i owoce zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych. Oprócz tych najbardziej znanych są też takie, jak witamina b2 (ryboflawina), która nie jest magazynowa w naszym organizmie. Zostaje wydalona wraz z moczem, a co gorsza niszczy ją promieniowanie ultrafilotowe. Ryboflawina w czym ją zatem możemy znaleźć, by zadbać o jej dobry poziom w naszym organizmie?
Witamina b2-występowanie w produktach spożywczych
Witamina b2 znajduje się głównie w produktach mięsnych i odzwierzęcych. Wątróbka wołowa i inne części zawierają jej sporo. Poza tym wieprzowina i tłuste ryby. Wśród produktów odzwierzęcych: żółty set, jajka kurze, mleko.
Co zatem z osobami, które nie lubią mięsa i ryb? Lub świadomie rezygnują z ich spożywania? Ryboflawina w czym ją możemy odnaleźć, jeśli jesteśmy na wegańskiej czy wegetariańskiej diecie? Przede wszystkim w warzywach strączkowych: grochu i fasoli. Migdały, ziarna sezamu, orzechy, pestki słonecznika to dobre rozwiązanie. Warto także przygotować danie z grzybami i szpinakiem.