Dlaczego warto jeść owoce

Czy owoce są zdrowe? Oczywiście, że są i to chyba wie każdy. Prawie każdy. Jak więc przekonać niedowiarka do tego, że naprawdę warto jeść owoce ze względu na ich liczne cenne dla organizmu właściwości? To, że owoce pełne są witamin raczej w większości przypadków nie budzi wątpliwości. Wiele osób jednak zapomina o tym, że niektóre owoce, choć smaczne i zdrowe, są również bardzo kaloryczne, więc niezbyt będą się nadawały dla osób będących na diecie. Najbardziej kaloryczne owoce to banany (70-100 kcal w 100 g), nieco mniej kalorii mają ananasy i winogrona (50-70 kcal w 100 g) czy pomarańcze, brzoskwinie i jabłka (40-50 kcal w 100 g).

 

Najmniej kaloryczne będą truskawki, grejpfruty, arbuzy oraz maliny – poniżej 40 kcal w 100 g. Należy również zapamiętać zasadę mówiącą o tym, że zdecydowanie największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. W wielu owocach niezwykle wartościowa jest skórka, w której kryje się mnóstwo witamin i cennego dla zdrowia błonnika. A co z suszonymi owocami? Bez wątpienia mają one wiele więcej witamin i składników mineralnych aniżeli świeże owoce.